Hem » Behandlingar

Akut tandvård

Vid akuta besvär/värk i din munhålan eller dina tänder, kontakta oss och boka en akuttid så fort som möjligt. Detta för att undvika värk och eventuella komplikationer.

Vid ett akutbesök genomförs en vanlig tandläkarundersökning samt eventuellt att en röntgenbild tas, för att tandläkaren ska kunna ställa en korrekt diagnos. Du som patient får information om vad problemet är och kring de behandlingar som tandläkaren rekommenderar. Beroende på vilken diagnos det rör sig om kan det vara nödvändigt med ett återbesök.

Undersökning

En undersökningen visar om du har hål i tänderna, tandköttsinflammation, tandlossning eller andra tecken på sjukdom eller problem i munnen. Du får även tips om hur du ska sköta tänderna på bästa sätt för att förebygga problem. I undersökningen ingår också upp till fyra röntgenbilder.

Restorativ/reparativ tandvård

Reparativ tandvård är termen som tandläkare använder för att förklara hur de ersätter saknade eller skadade tänder, det kan vara ex. lagningar, kronor, broar, avtagbara proteser, hela proteser och implantat. Målet med behandlingen är att du ska få tillbaka din normala tuggförmåga, naturliga leende samt förhindra framtida munhälsoproblem.

Rotfyllning

En rotfyllning innebär att tandläkaren öppnar och avlägsnar tandens inre mjukvävnad för att sedan fylla rotkanalen. En rotfyllning görs ofta på grund av att pulpan blivit inflammerad eller infekterad av bakterier i samband med att du fått hål i en tand.

Implantat

Implantat är skruvar av titan som opereras in i käkbenet. Implantatet fungerar som en konstgjord tandrot på vilken en eller flera kronor kan fästas. Titan är en metall som har en unik förmåga att växa fast i käkbenet och går bra ihop med kroppens vävnader.

Behandlingsprocess

  1. Planering: Vi undersöker och bedömer benmängd och benkvalitet. Ibland behövs speciella röntgenbilder såsom panoramaröntgen.
  2. Operation: Implantatskruven opereras in i käkbenet under vanlig tandläkarbedövning, varefter det får läka in.
  3. Avtryck: Efter 8-12 veckor kommer du på ett återbesök på mottagningen. Då tas ett avtryck på skruvarna som skickas till en tandtekniker för framställning av implantatkronan eller implantatbron.

Käkledsproblem och huvudvärk

Lider du av smärta eller ömhet i din käke, svår smärta när du försöker tugga, spänningshuvudvärk eller låsningar så att du har svårt att öppna eller stänga munnen? Den exakta orsaken till störningar i käkleden är ofta svår att fastställa. Vissa människor med käksmärta har också tandpressning och/eller tandgnissling (bruxism), även om många människor vanligtvis pressar eller gnisslar sina tänder och aldrig utvecklar käkleds-störningar.

Har du frågor kring detta så ta gärna kontakt med oss så hjälper vi dig

Tandlossning

En tandköttsinflammation (gingivit) som får fortgå under lång tid kan leda till att tandlossning. Då har bakterierna i beläggningarna fått fäste även nere i tandköttsfickan kring tänderna och påverkar där både rothinnan och käkbenet negativt. Tandköttsfickan blir då djupare och tids nog drar sig benet tillbaka för att komma ifrån infektionen.

Gingivit och parodontit kan förebyggas och åtgärdas med god munhygien. Vi tar bort tandsten i tandfickor, putsar och polerar samt informerar om hur du bäst sköter dina tänder.

Tandblekning

Tandblekning är en av de mest grundläggande kosmetiska tandläkarmetoderna. Under åren blir tänderna färgade och mörkare av mat, drycker, medicinering och personliga vanor (ex. rökning). Tandblekning återställer tänderna till deras naturliga utseende men kan också bleka tänderna till en ännu ljusare nyans än den ursprungliga, om så önskas. Tandblekning sker efter att tandvårdspersonalen rengjort varje tand från plack, tandsten och annat. Välkomna att kontakt oss för konsultation.

Tandsmycke

Tandsmycket sätts fast på tanden efter rengöring och kan sitta i flera år beroende på hur du tar hand om dina tänder. Det går även att ta bort den tidigare om man så vill. Att ha ett tandsmycket är totalt ofarligt.

Fillers och botox

Vi erbjuder även estetiska injektionsbehandlingar (fillers och botox). Injektionsbehandlingarna utförs av specialistläkare. Kontakta oss för mer information.