Akut tandvård

Vid akuta besvär/värk i din munhålan eller dina tänder, kontakta oss och boka en akuttid så fort som möjligt. Detta för att undvika värk och eventuella komplikationer.

Vid ett akutbesök genomförs en vanlig tandläkarundersökning samt eventuellt att en röntgenbild tas, för att tandläkaren ska kunna ställa en korrekt diagnos. Du som patient får information om vad problemet är och kring de behandlingar som tandläkaren rekommenderar. Beroende på vilken diagnos det rör sig om kan det vara nödvändigt med ett återbesök.

Undersökning

En undersökningen visar om du har hål i tänderna, tandköttsinflammation, tandlossning eller andra tecken på sjukdom eller problem i munnen. Du får även tips om hur du ska sköta tänderna på bästa sätt för att förebygga problem. I undersökningen ingår också upp till fyra röntgenbilder.

Restorativ/reparativ tandvård

Reparativ tandvård är termen som tandläkare använder för att förklara hur de ersätter saknade eller skadade tänder, det kan vara ex. lagningar, kronor, broar, avtagbara proteser, hela proteser och implantat. Målet med behandlingen är att du ska få tillbaka din normala tuggförmåga, naturliga leende samt förhindra framtida munhälsoproblem.

Rotfyllning Norrköping

En rotfyllning innebär att tandläkaren öppnar och avlägsnar tandens inre mjukvävnad för att sedan fylla rotkanalen. En rotfyllning görs ofta på grund av att pulpan blivit inflammerad eller infekterad av bakterier i samband med att du fått hål i en tand.

Flera sätt att utföra en rotfyllning

Det finns flera olika metoder för att utföra en rotfyllning, men det gör oftast inte ont och givetvis erbjuder vi bedövning i de fall det behövs.

Varje tand består av krona och rot. Kronan är tandens synliga del, roten är delen som håller tänderna fast i käken. Den innersta delen av tanden kallas pulpan och när den är inflammerad och infekterad måste man ofta göra en rotfyllning. Dessa problem kan uppstå av flera anledningar: karies, en fyllning som inte håller tätt mot bakterier eller att pulpan har skadats av ett slag. För att tandläkaren ska kunna komma åt att rensa tanden måste man borra ända in till pulpan. Dessutom måste karies och gamla fyllningar avlägsnas. 

Så går en rotfyllning till

Tandläkaren använder små och smala filar som för att rotkanalerna ska kunna rengöras ända ned till rotspetsen. Rotkanalerna rengörs och spolas ofta dessutom rena med en vätska.

För att genomföra själva rotfyllningen använder vi ett slags cement och gummispetsar. Vi använder röntgen för att se till att spetsarna har ett exakt djup och att rotkanalerna är fyllda till 100 procent. Att utföra en rotfyllning tar inte så lång tid men det kan behövas några besök hos oss i Norrköping innan det är klart. Ibland kan vi behöva göra en tillfällig rotfyllning som är bakteriedödande och rengör under några veckor innan det är dags för den ordinarie rotfyllningen. Ofta behöver patienten bedövning under rotfyllningen, speciellt om du har mycket tandvärk när behandlingen börjar.

Tänderna kan ömma efter behandlingen

Efter en rotfyllning är det vanligt att den behandlade tanden ömmar en del. Detta går oftast över av sig självt men ibland kan patienten behöva ta smärtstillande. Det är viktigt att inte äta eller tugga innan bedövningen släppt. 

En rotfyllning kontrolleras vanligen vid nästa tillfälle patienten kommer på undersökning. Den rotfyllda tanden undersöks och en röntgenbild tas också.

Tandimplantat Norrköping

Implantat är skruvar av titan som opereras in i käkbenet. Implantatet fungerar som en konstgjord tandrot på vilken en eller flera kronor kan fästas. Titan är en metall som har en unik förmåga att växa fast i käkbenet och går bra ihop med kroppens vävnader.

Behandlingsprocess

  1. Planering: Vi undersöker och bedömer benmängd och benkvalitet. Ibland behövs speciella röntgenbilder såsom panoramaröntgen.
  2. Operation: Implantatskruven opereras in i käkbenet under vanlig tandläkarbedövning, varefter det får läka in.
  3. Avtryck: Efter 8-12 veckor kommer du på ett återbesök på mottagningen. Då tas ett avtryck på skruvarna som skickas till en tandtekniker för framställning av implantatkronan eller implantatbron.

Tandimplantat Norrköping – smidigare än proteser

Det finns många fördelar med att välja tandimplantat. Den stora skillnaden är att de fästs i käkbenet till skillnad från traditionella löstagbara proteser eller bryggor. Det blir enklare att tugga och och du slipper oroa dig för att implantaten ska lossna, Dessutom stimulerar implantatet käkbenet på ett sätt som påminner om en riktig tand. Detta gör att du kan undvika en del av de hälsoproblem som kan uppstå när det saknas tänder. Dessutom behöver inget slipande och borrande i närliggande friska tänder om man sätter in tandimplantat. 

Många skäl att välja tandimplantat

Det finns många goda skäl att välja oss om du är behov att installera tandimplantat i Norrköping. Det är viktigt att en erfaren och kunnig tandläkare gör operationen om du vill ha en stabil och effektiv ersättning för förlorade tänder. I många fall fungerar implantaten livet ut. 

Men det är viktigt att veta att det är ett ganska omfattande ingrepp som tar ganska lång tid att färdigställa. Därför är det viktigt att du anlitar en erfaren specialist på tandimplantat. Risken att ingreppet blir misslyckat ökar om väljer en tandläkare som är oerfaren när det handlar om tandimplantat.

Det är också viktigt att veta att alla inte är lämpade för att ha tandimplantat. Våra erfarna specialister är mycket bra på att bedöma om implantat är den bästa lösningen för just dig. Det är också viktigt att implantaten är av högsta kvalitet. Vi använder bara material från stora och välrenommerade tillverkare vilket är en garant för att resultatet kommer att bli lyckat även på lång sikt. 

Vi börjar med en grundlig kontroll

För att försäkra oss att du är en lämplig kandidat för tandimplantat så inleder vi processen med en grundlig undersökning med bland annat röntgen för att avgöra om du är en lämplig kandidat för ingreppet. Den viktigaste faktorn är då att du har friskt tandkött. Vissa sjukdomar och mediciner kan också öka risken för komplikationer.

Käkledsproblem och huvudvärk

Lider du av smärta eller ömhet i din käke, svår smärta när du försöker tugga, spänningshuvudvärk eller låsningar så att du har svårt att öppna eller stänga munnen? Den exakta orsaken till störningar i käkleden är ofta svår att fastställa. Vissa människor med käksmärta har också tandpressning och/eller tandgnissling (bruxism), även om många människor vanligtvis pressar eller gnisslar sina tänder och aldrig utvecklar käkleds-störningar.

Har du frågor kring detta så ta gärna kontakt med oss så hjälper vi dig

Tandlossning

En tandköttsinflammation (gingivit) som får fortgå under lång tid kan leda till att tandlossning. Då har bakterierna i beläggningarna fått fäste även nere i tandköttsfickan kring tänderna och påverkar där både rothinnan och käkbenet negativt. Tandköttsfickan blir då djupare och tids nog drar sig benet tillbaka för att komma ifrån infektionen.

Gingivit och parodontit kan förebyggas och åtgärdas med god munhygien. Vi tar bort tandsten i tandfickor, putsar och polerar samt informerar om hur du bäst sköter dina tänder.

Tandblekning Norrköping

Tandblekning är en av de mest grundläggande kosmetiska tandläkarmetoderna. Under åren blir tänderna färgade och mörkare av mat, drycker, medicinering och personliga vanor (ex. rökning). Tandblekning återställer tänderna till deras naturliga utseende men kan också bleka tänderna till en ännu ljusare nyans än den ursprungliga, om så önskas. Tandblekning sker efter att tandvårdspersonalen rengjort varje tand från plack, tandsten och annat. Välkomna att kontakt oss för konsultation.

Bleka tänder Norrköping – vidare information

Det finns olika metoder att bleka tänder med. Den gemensamma nämmaren är att de alltid görs med blekmedel. Vanligast är att medlet är en gel som läggs på tänderna, men det kan även kombineras med ljusbehandling eller laser. Viktigt att veta är att en tandblekning inte får utföras på personer som är under 18 år. 

Behandlingen kan göras hos en tandläkare eller hemma – vi rekommenderar att du kontaktar oss för då kan du känna dig trygg i att allt utförs på ett korrekt sätt. Men alla personer som väljer att bleka tänderna måste undersökas av tandläkare eller tandhygienist, som bedömer om det går att bleka dina missfärgningar och avgöra vilken metod som är lämpligast. Om det finns hål så måste de givetvis vara lagade innen en tandblekning utförs. Tandsten måste också tas bort och det är även viktigt med en allmänt god munhygien. Borsta gärna tänderna lite extra noga tiden innan det är dags att bleka tänderna. 

Fyllningar kan bytas ut inför en tandblekning

Vi gör även en bedömning av vilka fyllningar som kan behöva bytas ut för att de ska stämma överens med de blekta tänderna när behandlingen är avslutad. Fyllningar och kronor kan inte blekas och påverkas heller inte av blekmedlet.

Beroende på vilken metod vi väljer så kan behandlingen ta olika lång tid – men ofta handlar det bara om några timmar i behandlingsstolen. Handlar det om riktigt svåra missfärgningar så kan det behövas flera behandlingar och längre tid för ett lyckat resultat.

Tandblekning är en kemisk process. Blekmedlet tränger in i emaljen och tandbenet där de missfärgande mörka ämnena bryts ned till mindre och inte lika färgade ämnen. 

Vid tandblekning använder vi oftast geléer som innehåller ämnena karbamidperoxid eller väteperoxid, men det är också vanligt att tandblekningen innehåller kaliumnitrat och fluor, som gör att patienten kommer att drabbas av mindre ilningar i tänderna medan behandlingen pågår.

Tandsmycke

Tandsmycket sätts fast på tanden efter rengöring och kan sitta i flera år beroende på hur du tar hand om dina tänder. Det går även att ta bort den tidigare om man så vill. Att ha ett tandsmycket är totalt ofarligt.

Fillers och skönhetsbehandlingar

Vi erbjuder även estetiska injektionsbehandlingar (fillers och andra typer av skönhetsbehandlingar). Injektionsbehandlingarna utförs av specialistläkare. Kontakta oss för mer information.